Guidet fjeldtur i Svensk Lapland 2022

Igen i 2022 skal vi på fjeldtur, men vel at mærke ikke på en hvilken som helst fjeldtur.

Årets fjeldtur bliver lidt anderledes en de foregående år på den måde at dagsetapernes længde afkortes.
Jeg lægger ikke dagsetaperne længere end højst 10 km målt på kortet hvilket sådan nogenlunde svarer til 12 km i terrænet. Hvor der er stigninger lægges de kortere så der er tid til at trække vejret på vej op.

Turen i år er i højere grad afstemt en lidt ældre målgruppe samt en målgruppe der vægter selve turen frem for hvor mange kilometer man når.
Turen er målet hvorimod målet ikke er det!
Turen er derfor ikke for dig der vil vandre 25-30 km om dagen og bliver utålmodig i pauserne eller ved ikke at komme frem til målet for dagens lejrslagning i en fart.

Det betyder for dig at du får mere tid til at nyde udsigter. Der bliver flere pauser i løbet af dagen og den samlede vandrerute bliver kortere.
Dette kommer ikke til at indvirke på oplevelserne - du får bare mere tid til at opleve!

På mine fjeldture går vi ikke ret meget på markerede stier. Her kan alle vandre, også uden guide, og betaler man for en guide skal man have noget andet - man skal have en tur man ikke lige selv planlægger.

Men at guide en fjeldtur nord for Polarcirklen i stiløst terræn, kræver også noget af guiden.

Det kræver lokalkendskab til området og mange års erfaring i at vandre i området og ikke mindst at guide fjeldture, men med mine mere end 50 års fjederfaring og 20 års erfaring i at guide ture i fjeldet er du sikret en spændende, flot og interessant tur i et smukt fjeldområde.

Sikkerhed
Sikkerhed er i højsæde på mine ture
Du vil ikke opleve "afgrunde" eller stejle passager enhver ikke kan klare så du behøver ikke være bange for at få højdeskræk eller andet.

Der vil være vadesteder og altså vandløb der ikke er bro over, men ingen af vadestederne er svære. Med den tid vi har til rådighed er der også tid til at gå en lille omvej hvis det betyder noget for sikkerheden.

Turlederen medbringer en satellittelefon så vi altid er i kontakt med dem udenfor fjeldet, men også med forstanderen på Kebnekaise fjeldstation, helikopterbaserne og andre det evt. kan være nødvendigt at kontakte.
Der er her ikke tale om en InReach, SPOT eller andet tilsvarende med en nødknap, men om en regulær Iridium satellittelefon man ringer fra og taler i ligesom i en almindelig telefon.
Der er ikke mobildækning i fjeldet så mobiltelefoner virker ikke!

Har du lyst eller brug for det kan du få undervisning i pakning af rygsæk, kort & kompas, egen tilrettelæggelse af fremtidige fjeldture etc. undervejs.

Men du kan naturligvis også bare følge med og nyde turen.

Fjeldturen

Fjeldet omkring Sveriges højeste fjeld, Kebnekaise, er skabt til unikke fjeldture. Det er i dett område mellem Ábesko i nord og Siŋŋi (Singi) i syd den nordligste del af Kungsleden fører.

Området er derfor besøgt af mange - og ikke uden grund da det er et utroligt smukt område.

Den kendte rute, Kungsleden, gør naturligvis at der er mange vandrere på den, men forlader man den  og finder egne veje uden for stierne og ad de mindre benyttede ruter, så har man fjeldet for sig selv.

Når du tager på en guidet tur skal du naturligvis ikke spilde dine penge på at gå Kungsleden som du sagtens kan gå uden fjelderfaring. Nej du skal høste af guidens viden og opleve fjeldområder ikke mange oplever og slet ikke på deres første eller anden fjeldtur.

Vores rute fører gennem dybe dale og over høje pas med flotte udsigter.

Nu tænker du måske at det bliver en forfærdelig strabadserende tur men det bliver det ikke. Målet er ikke at slide os selv halvt ihjel men at have tid til at nyde fjeldets natur, udsigterne og det at være på ferie i et unikt landskab.

Dagsetaperne er lagt så alle med en normal fysik kan deltage blot du er vant til at gå med rygsæk - du behøver ikke at have fjelderfaring.

Forløbet

Vi rejser med tog fra Københavns Hovedbanegård.

At vi rejser med tog og ikke med fly skyldes dels at vi ikke må medbringe brændstof til kogegrejet i flyet, men også for at være sikre på at vores bagage når frem samtidig med os. Desværre har vi lært af dårlige erfaringer at det ikke altid sker med flyet, og det er surt at skulle bruge en dag på at hele holdet skal vente på én eller flere rygsække.

Det er desuden behageligt at rejse med tog selvom det tager lidt længere tid, men vi sover i toget i enten ligge- eller sovevogne (efter eget valg) og sove skal vi jo alligevel uanset.

Det plejer at være en fin tur hvor gruppen hygger sig og lærer hinanden at kende, og der bliver fin tid til snak om alt muligt undervejs.

Vi kører med tog til Kiruna hvor vi skifter til bus det sidste stykke ud til samebyen Nikkaluokta.

Fra Nikkaluokta skal vi med helikopter en lille tur mod nordøst hvor vores vandretur starter.

Selve turen kommer til at starte i stiløst terræn. Vi har god tid og dagsetaperne er ikke længere end at vi kan nå dem inkl. pauser i løbet af dagen.

Vi kommer til dels at krydse et par markerede stier og også at følge et par ad kortere strækninger indtil vi når Kungsleden som vi skal følge til Fjeldstationen.

Vi indlogerer os på Kebnekaise fjeldstation. Jeg booker pladser, men man kan også vælge at bruge sit telt. De af os der har lyst spiser middag på stationen men det er frit om man vil lave sin egen mad.

Efter fjeldstationen flyver vi med helikopter ud til Nikkaluokta, tager busen til Kiruna og toget hjem.


Turen er en telttur og vi medbringer alt til 10 dage på fjeldet. Vær opmærksom på at der kommer rejsedage oven i selve turlængden. Det vil sige at vi fx rejser fra København lørdag formiddag og er fremme og klar til at vandre søndag eftermiddag. På hjemrejsen rejser vi typisk fra Fjeldstationen om morgenen, har lidt tid i Kiruna til shopping eller andet, med toget om eftermiddagen og hjemme i København igen søndag eftermiddag.
Turen er en telttur

Hvor?

Området vi vandrer i ligger vest for Kiruna i Sverige og ca. 150 km nord for polarcirkelen.

Hvornår?

Afrejse fra København den (Endnu ikke fastsat) Ankomst København efter turen (Endnu ikke fastsat) 10 dage på fjeldet. Helikoptertransport 2 gange Overnatning og middag på fjeldstation den sidste aften (frit valg)
Det bliver årets fjeldtur ...

Pris:

Turleder fee kr. 2200
Hertil kommer togrejsen, 2 helikopterture og evt. middag og overnatning på fjeldstationen

Deltagerantal:

Holdet er sat til 7 deltagere + turlederen.

Hvor langt?

Turen er ca. 80 kilometer målt på kortet men bliver lidt længere i terrænet.
Alligevel giver det ikke mere end højst 9 kilometer om dagen.

Hvad får du for pengene?

Turleder med 50 års erfaring i fjeldområdetområdet
Fjeldkompendium der fortæller alt om turen, naturen, fjeldet og samerne.
Vejledning i udstyr
Al den undervisning du vil have under turen
Rejseplan og besked når du skal købe togbillet
Guiden har satellittelefon med på turen for holdets sikkerhed
Vejledning i hvordan man arrangerer sin egen fjeldtur efterfølgende
Undervisning i kort & kompas under turen

Det med småt:

Den turleder fee du betaler dækker ikke din togbillet til og fra fjeldet samt de to helikopterture. Din proviant under rejse og under turen samt eventuel middag og overnatning på fjeldstationen. Du skal selv medbringe dit eget grej til hele turen. Bemærk at Turleder fee ikke tilbagebetales!

Din guide under turen er René Ljunggren

René Ljunggren vandrede sin første fjeldtur i 1969. Turen dengang gik fra Ábesko til Kebnekaise fjeldstation, og de efterfølgende år har René gennem trevlet hele området heroppe, men har også været i de fleste andre fjeldområder i Sverige og Norge. I 80'erne drev René Ljunggren Vildmarksrejser, Fjeldsporten og Vildmarksrejser i Bagsværd gennem en tiårig periode. René har også gennem mere end ti år undervist i fjeldvandring på ungdomsskolerne i Korsør, Slagelse, Sorø og Ringsted og har i en længere periode været guide i Kebnekaiseområdet både sommer og vinter. René har også undervist i friluftsliv på den daværende Holmstrup efterskole dengang det var Arbejdernes efterskole. René Har boet ti år i Grønland og to år på Færøerne og har vandret mange ture i disse lande. Det er også blevet til en del guidning af vandreture i Grønland specielt i Tasiilaqdistriktet i Østgrønland samt i Kangerlussuaq-området og ved Ilulissat på Grønlands vestkyst. René er desuden forfatter til flere bøger og artikler om friluftsliv og fjeldvandring.
Om René Ljunggren

Dette skal du selv regne med at skulle betale:

Turleder-fee: 2200 DKK

Togbillet København - Abisko Östra t/r: 3450 DKK (Billigste rejseform m/liggeplads

Bus Nikkaluokta - Kiruna: ca. 150 DKK

Overnatning på Kebnekaise: ca. 650 DKK

Middag på fjeldstationen: ca. 400 DKK

Helikopterløft: ca. 1600 DKK

Hertil kommer din proviant under turen og under rejsen frem og tilbage.
Du kan spare ved at undlade overnatningen på Kebnekaise Fjeldstation og telte gratis i stedet samt middagen selvfølgelig selvom det er hyggeligt.
Du kan også vælge mere luksuriøs togrejse og rejse på 1. klasse men det er selvfølgelig dyerere.

Ialt: 8450 DKK

*ekstremt dårligt vej, nødsituationer etc. kan gøre at vi må tage en ekstra flyvning

Hvem kan deltage?

Mine vandreture skal være hyggelige og derfor skal gruppen være nogenlunde homogen.
En typisk deltager er over 40 år, men der er ingen grænse.

Ingen hunde.

Turen er ikke for børn.
For at deltage skal du kunne vandre 10-12 km om dagen med al nødvendigt udstyr i din rygsæk. Med alt menes dit udstyr, telt, sovepose, underlag, kogegrej, proviant etc. og altså alt hvad du skal bruge under en 10 dages fjeldtur.
Vi kommer ikke forbi hytter hvor der kan købes proviant.
Du kan ikke deltage hvis du forventer at vandre længere end de opgivne dagsetaper eller hvis du vil vandre i et hurtigt tempo, bliver utålmodig i pauserne eller vil vandre hurtigere eller længere end resten af gruppen.

Deltagerliste
Man er ikke anonym på mine ture så der bliver udsendt deltager liste men kun til de der deltager på turen. Jeres informationer bliver ikke videregivet men der oprettes en lukket Facebook gruppe som kun I kan se.

Rygerpolitik
Der er ingen udover at du skal tage hensyn til andre og ikke smide skodder i naturen.

Om René Ljunggren

Forfatter, fjeldguide og foredragsholder.

Kontakt mig

Adresse: Lille Stationsvej 13B
4681 Herfølge

Telefon: +45 3160 0978

Email: rene@ljunggrens.dk

Website: www.ljunggrens.dk

CVR: 38951882

Få nyheder

Abonnér på nyhedsbrev
© 2020 Forfatter René Ljunggren. Alle Rettigheder foreholdt

Search